Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cataplana z owocami morza i wieprzowiną (Cataplana de mariscos)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cataplana z owocami morza i wieprzowiną (Cataplana de mariscos) - składniki:
  • 1 i 1/2 kg świeżych owoców morza: różnych małży
  • krewetek
  • kalmarów
  • ośmiornic etc.
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ziemniaki
  • 100 g wieprzowiny (polędwiczka) lub chourico (portugalska surowa kiełbasa)
  • sól
  • 1/2 szklanki (125 ml) białego wina
  • 1/2 pęczka kolendry
Cataplana z owocami morza i wieprzowiną (Cataplana de mariscos) - sposób przygotowania: Na małym gazie na brzegu cataplany (specjalny garnek do robienia tej potrawy, można go zastąpić rondlem z pokrywką) rozgrzej oliwę i usmaż na złoty kolor plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w kostkę mięso. Dopraw solą i smaż na wolnym ogniu około 5 minut. Dodaj oczyszczone owoce morza i wino i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 minut (jeśli używasz mrożonych, skróć czas do 15 minut). Co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Przed podaniem posyp kolendrą. Podawaj z kawałkami chleba.