Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Węgierski gulasz z kociołka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Węgierski gulasz z kociołka - składniki:
Węgierski gulasz z kociołka - sposób przygotowania: Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kotła. Jak się stopi dodać posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota, dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem), zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania) przyprawę gulaszową (węgierskie złoto). Na sam koniec wsypujemy kluseczki cały czas pamiętając, by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie, a nie mamałyga. Smacznego.
Gulasz wołowy