Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata Cezara

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałata Cezara - składniki:
Sałata Cezara - sposób przygotowania: Piersi umyć, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto z obu stron na patelni lekko skropionej olejem. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na blaszce rozłożyć papier, położyć kurczaka, posmarować go cienką warstwą miodu i piec 15 min. Przygotować sos: żółtko, anchois, sos worcestershire, sok z cytryny, tabasco i czosnek zmiksować w blenderze. Powoli dodawać oliwę, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Jeśli będzie za gęsty, można dodać odrobinę wody. Na talerzu ułożyć połówkę sałaty, pokrojone piersi kurczaka, cebulę. Całość polać sosem, posypać parmezanem. Podawać z grillowaną bagietką.

Informacje o Sałata Cezara

  • Rzymska sałata

    . Najsłynniejsza sałata z udziałem sałaty rzymskiej to sałata Cezara z kremowym sosem, grzankami, parmezanem i anchois. Jej autorem jest Cezar Cardini, który w latach 20. prowadził z bratem restaurację w Tijuanie w Meksyku. Jak głosi legenda, pewnego wieczoru, kiedy miał już zamykać, trafiła do niego grupa

  • Młode

    jest gotowe. Podawać prosto z pieca lub ostudzone, posypane kruszoną fetą, prażonymi pestkami dyni, plasterkami parmezanu. Z lekkim winegretem, bogatym sosem do sałaty Cezara lub sosem gribiche. Kombinacje warzyw wrzucanych do piekarnika można rozbudowywać. Uwzględniać

  • Anchois

    działa pod miastem. Bez anchois nie ma sałatki nicejskiej i amerykańskiej sałaty Cezara, angielskiego sosu worcester, szwedzkiej zapiekanki ziemniaczanej pokusa Janssona, włoskich salsy verde i vitello tonnato. W tureckich, greckich i hiszpańskich spiżarniach puszki z anchois

  • Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    profesjonalny personel. - Restauracja zachwyca wystrojem, oraz profesjonalną obsługą - pisze Anna W. - W karcie ryby, steki oraz dziczyzna. Dania przez nas zamówione: tatar wołowy, sarnina oraz sałata Cezar, godne polecenia. Pięknie podane, super skomponowane smakowo, światowy poziom. Lody z małej manufaktury