Sos ziołowy
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 utarty ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- cukier
- cytryna
Informacje o Sos ziołowy
-
Sos ziołowy do dań z grilla
Składniki: - Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g- majonez 3 łyżki- koperek świeży 1/2 pęczka- natka pietruszki 1/2 pęczka- bazylia świeża 1/2 pęczka- zioła prowansalskie 1 łyżeczka- czosnek 1 ząbek- sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie:Jogurt dokładnie połączyć z majonezem
-
Pieczona ryba - nie tylko od święta
Łososia nie musisz długo marynować w przyprawach - wystarczy około 1-2 godzin, aby ich smak przeniknął mięso. Jeśli masz ochotę, rybę możesz posypać koperkiem lub wypróbować inne zioła, np. rozmaryn. Łosoś pieczony 6 filetów z łososia (po 200 g każdy) sól pieprz sok z cytryny 6 łyżeczek marga
-
Menu dnia z greckimi ciastkami
Alternatywa dla tradycyjnych czipsów. Upieczone, chrupiące liście jarmużu podawaj z sosem z sera pleśniowego, sosem ziołowym lub tzatziki. Czipsy z jarmużu 1 pęczek jarmużu 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska Nagrzej piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Jarmuż dokładnie umyj i osusz
-
Targ egipski
czosnku, sól, pieprz sos ziołowy: mały pęczek posiekanej natki, mały pęczek posiekanej bazylii, kilka listków mięty, 1 łyżka kaparów, 2 anchois, 100 ml oliwy z oliwe, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, pieprz Oliwę, drobno pokrojone chilli
-
Wegetariańskie burgery - przygotuj je sam!
na sos ziołowy: 300 g jogurtu greckiego posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i
-
Sezon na szparagi z marką Winiary!
połączenie smaków, na gorącym i chrupiącym pieczywie zapadnie w pamięć na długo! Żeby przygotować to pyszne danie potrzebne nam będą: Sos ziołowy z nutą czosnku WINIARY , 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 100g szynki westfalskiej, 200g zielonych szparagów, 2 łyżki masła, 8 kromek chleba, 125g sera pleśniowego
-
Sposób na sos beszamelowy
, wołowego, warzywnego lub rybnego. Sos używany jest najczęściej jako dodatek do potraw z drobiu i owoców morza. Może też stanowić bazę dla innych sosów, np. sosu holenderskiego. Sos ziołowy - na jedną szklankę sosu beszamelowego należy dodać łyżkę świeżych posiekanych lub pół
-
Proste i aromatyczne menu z ziołowym makaronem
dużą ilością wrzącej wody, gotować 6 minut. W tym czasie lekko podgrzać na patelni śmietanę z połową masła. Dodać zioła, czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać, by składniki się połączyły. Odcedzić makaron i przełożyć do podgrzanej miski. Wlać sos ziołowy i dobrze wymieszać. Na wierzchu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki