Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Domowe cannelloni ze szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Domowe cannelloni ze szpinakiem - składniki:
Domowe cannelloni ze szpinakiem - sposób przygotowania: Na stolnicę wsypać przesianą mąkę. Ręką zrobić wgłębienie i dodać jajka i żółtka, oliwę, szczyptę soli. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Kulę ciasta zapakować w folię spożywczą i odstawić na godzinę. Następnie, używając maszynki do makaronu albo ręcznie, formować długie paski. Wycinać prostokąty. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować makaron. W misce przygotować zimną wodę z lodem. Zaraz po ugotowaniu zahartować prostokąty. Wyjąć i układać pojedynczo na tacy, tak aby się nie skleiły. Szpinak umyć. Zblanszować w osolonej wodzie. Odcisnąć na sitku i posiekać. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem, gałką. Do ostudzonego szpinaku dodać parmezan i ricottę. Wymieszać. Nakładać szpinak na prostokąty i rolować jak naleśniki. Układać w żaroodpornym naczyniu płasko jeden obok drugiego. Polać śmietaną kremówką lub beszamelem, tak aby płyn przykrył cannelloni. Posypać parmezanem, można na wierzchu położyć porwaną mozzarellę i zapiekać przez 25 min w temp. 180 st. C. Podawać z rukolą. Polać oliwą zmiksowaną z bazylią.