Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pleśniak

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pleśniak - składniki:
Pleśniak - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, dodać proszek, cukier (plus cukier wanilinowy), posiekać margarynę, żółtka, wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części - do jednej dodać kakao - schłodzić (1 godz. w lodówce). Pierwszą część ciasta rozkruszyć (albo zetrzeć na tarce) na blasze wysmarowanej margaryną (i posypanej bułką tartą zmieszaną z wiórkami kokosowymi), na to położyć dżem, na to część z kakao. Białka ubić z łyżeczką cukru, rozsmarować na cieście, zetrzeć na pianę pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temp. 180 st. C.

Informacje o Pleśniak

  • Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

    <strong>Pleśniak</strong> - ciasto o wielu twarzach

    Pleśniak, nazywany również skubańcem, strzępcem, przekładańcem, fugą lub fugowcem, to jedno z ciast, które wiele osób wspomina z sentymentem. - U mnie w domu to się nazywało ciasto szampańskie i rządziło na imprezach urodzinowych w latach osiemdziesiątych - wspomina na

  • Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    Blok czekoladowy, murzynek, zebra, czyli ciasto jak u mamy. Sentymentalne przysmaki z dawnych lat

    . Autor przepisu: Maria Szkop Wspominając modne dawne ciasta nie sposób nie wspomnieć również o pleśniaku, zwanym czasem skubańcem. Można robić go zarówno ze świeżymi owocami, jak i z dżemem - najlepiej z czarnej porzeczki lub wiśniowym! Pleśniak 1/2 kg mąki tortowej 15 g proszku do pieczenia 3