Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry z bakłażanów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Curry z bakłażanów - składniki:
Curry z bakłażanów - sposób przygotowania: Kolendrę podziel na listki i łodyżki. Cebulę, czosnek, imbir, papryczki i łodyżki kolendry zmiksuj na pastę. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, obsmaż pokrojonego w grubą kostkę bakłażana na złoto-brązowy kolor i wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy zakończysz smażenie bakłażanów, na tę samą patelnię przełóż pastę cebulową i smaż około 5 minut (jeśli to konieczne - dolej oleju). Następnie dodaj suche przyprawy i smaż kolejne dwie minuty. Po tym czasie dolej sok z cytryny i mleko kokosowe. Całość zagotuj, dodaj bakłażany i duś na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Przed podaniem posyp curry uprażonymi płatkami i listkami kolendry.
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka

Informacje o Curry z bakłażanów

  • Blog tygodnia: Around the kitchen table

    Blog tygodnia: Around the kitchen table

    waniliowym z prawdziwą wanilią, zielone tajskie curry z bakłażana, zupa Miso, tiramsu. Nie potrafię wybrać jednego! Czego nigdy nie brakuje w Twojej lodówce? Przede wszystkim prawdziwego masła, koziego mleka, jajek i butelki dobrego, białego wina. Jest