Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cukinia faszerowana fetą i orzechami
Cukinia faszerowana fetą i orzechami - składniki:
Cukinia faszerowana fetą i orzechami - sposób przygotowania:
Cukinię włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 3 minuty. Odsącz, opłucz zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij wzdłuż na pół i łyżeczką do herbaty wydrąż środek, zostawiając 1 centymetr brzegu. W ten sposób otrzymasz 4 łódeczki. Miąższ posiekaj.
Przygotuj farsz: w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i cebule. Smaż około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj cukinię, smaż kolejne 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj pokruszony ser, orzechy, chleb, roztrzepane jajko i koperek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij połówki cukinii, ułóż je ciasno w żaroodpornym naczyniu i skrop pozostałą oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut, aż farsz się zarumieni. Podawaj na gorąco.
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki