Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cukinia faszerowana fetą i orzechami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cukinia faszerowana fetą i orzechami - składniki:
Cukinia faszerowana fetą i orzechami - sposób przygotowania: Cukinię włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 3 minuty. Odsącz, opłucz zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Następnie przetnij wzdłuż na pół i łyżeczką do herbaty wydrąż środek, zostawiając 1 centymetr brzegu. W ten sposób otrzymasz 4 łódeczki. Miąższ posiekaj. Przygotuj farsz: w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć drobno posiekany czosnek i cebule. Smaż około 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodaj cukinię, smaż kolejne 5 minut i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj pokruszony ser, orzechy, chleb, roztrzepane jajko i koperek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij połówki cukinii, ułóż je ciasno w żaroodpornym naczyniu i skrop pozostałą oliwą. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut, aż farsz się zarumieni. Podawaj na gorąco.
Cukinia Hasselback - najeżona pysznościami