Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tartaletki cytrynowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tartaletki cytrynowe - składniki:
  • kruche ciasto (wg Neli Rubinstein):
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka i 3 łyżki mąki
  • 1/2/ łyżeczki soli
  • drobno starta skórka z jednej cytryny
  • masa do napełniania:
  • 100 g białej czekolady
  • połamanej na kawałki
  • 1/4 szklanki (ok. 50 ml) likieru Limoncello
  • sok z 1 cytryny
Tartaletki cytrynowe - sposób przygotowania: Przygotuj masę: do rondelka wlej likier i sok z cytryny. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw. Dodaj kawałki białej czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, wstaw ją do lodówki na 30 minut. Przygotuj tartaletki: masło zmiksuj z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto. Powinno się kleić, ale jeśli jest zbyt suche dodaj kilka kropli wody. Z ciasta uformuj kulę, podziel je na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj na grubość 1 cm, wyłóż nimi małe foremki do tartaletek i zrób wgłębienia na środku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty
Mini tarty dla każdego

Informacje o Tartaletki cytrynowe

  • Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką

    Cytrusowe menu dnia ze słodko-ostrą sałatką

    (150 g). Tartaletki cytrynowe Kruche ciasto (wg Neli Rubinstein): 115 g masła o temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli drobno starta skórka z jednej cytryny Masa do napełniania: 100 g białej czekolady, połamanej na kawałki 1/4 szklanki (ok

  • Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

    Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

    proporcjach z serkiem mascarpone. Polecamy również przepis na babeczki pistacjowo-cytrynowe . Tartaletki cytrynowe Kruche ciasto (wg Neli Rubinstein): 115 g masła o temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 szklanka i 3 łyżki mąki 1/2/ łyżeczki soli drobno starta skórka z jednej cytryny Masa