Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Musaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (10 głosów)

Musaka - składniki:
Musaka - sposób przygotowania: Umyte, ale nieobrane bakłażany pokrój w średniej grubości talarki, skosztuj odrobinę miąższu. Posól plastry, ułóż w durszlaku i odstaw, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po mniej więcej półgodzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Oliwę mocno rozgrzej na dużej patelni. Smaż bakłażany partiami na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu wszystkich powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy, która przyda ci się za chwilę. Jeśli zdecydowałaś się wybrać polecaną przeze mnie wersję z ziemniakami, zacznij od nich. Wyszoruj wszystkie kartofle szczoteczką, wrzuć do osolonej wrzącej wody, ugotuj i odcedź. Gdy odparują i ostygną na tyle, że będziesz mogła utrzymać je w rękach, obierz je ze skórki, pokrój w dość grube plasterki i włóż do miseczki. Pomidory płyciutko natnij na krzyż na czubkach ostrym nożem, włóż łyżką na minutę do garnka z wrzątkiem, a potem przełóż je na durszlak, przelej zimną bieżącą wodą i osącz i obierz. Pokrój obrane pomidory na cząstki i, lekko ściskając każdą z nich nad zlewem, pozbądź się nasion, a miąższ przełóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż razem w płaskim rondlu, delikatnie mieszając, na pozostałej oliwie. Kiedy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i jednocześnie rozdzielając je widelcem, żeby nie zbiło się w grudki. Jak tylko mielone lekko zbrązowieje, dodaj pomidory i koncentrat, wymieszaj wszystko i posól do smaku. Duś farsz na malutkim ogniu pod przykryciem około 20 min. Na 2-3 min przed zdjęciem z ognia dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami oraz pieprzem. Rozpuść masło w garnku lub w płytkim rondlu, wsyp mąkę, mieszaj, aż dokładnie połączy się z tłuszczem. Po minucie smażenia zdejmij zasmażkę z ognia i rozprowadzaj wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując zawartość garnka rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw rondel na ogniu, wymień rózgę na łyżkę, i nie przerywając mieszania, doprowadź sos do wrzenia. Gotuj go powolutku, cały czas mieszając, a gdy wyraźnie zgęstnieje, dodaj połowę sera, dopraw szczyptą startej gałki, solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec zahartuj roztrzepane żółtka niewielką ilością gorącego sosu i wlej je powolutku do garnka, intensywnie ubijając rózgą do czasu, aż całkowicie połączą się z przygotowanym beszamelem. Włącz piekarnik i ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany, mięso i na wierzch bakłażany, polej wszystko sosem. W wariancie alternatywnym środkową warstwę bakłażanów zastąp ziemniakami. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po upływie około 20 minut posyp ją resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Informacje o Musaka

  • Musaka

    Musaka to greckie danie z plastrów bakłażanów przekładanych warstwami mielonego mięsa uduszonego z pomidorami, przykrytych beszamelowym sosem i zapiekanych. Przyjrzyjmy się bliżej temu obiegowemu określeniu. Ojczyzną musaki jest Turcja, nazwa wywodzi

  • Musaka - przywołaj smak wakacji

    <strong>Musaka</strong> - przywołaj smak wakacji

    Prawdopodobnie rozsławił ją w latach 20. ubiegłego wieku wielki grecki szef kuchni Nikolaos Tselementes. Na pierwszy rzut oka można jednak podejrzewać, że wywodzi się z prostej, wiejskiej kuchni i jak w przypadku wielu takich dań, na musakę nie ma jednego właściwego przepisu - w każdym domu, w

  • Wielka grecka uczta

    Wielka grecka uczta

    Musaka znana jest także w kuchni tureckiej oraz bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Mimo wszystko kojarzona jest przede wszystkim jako grecki specjał. Zapiekanka została rozsławiona przez wielkiego szefa kuchni, Nikolaosa Tselementesa w latach 20. ubiegłego wieku. Szybko stała

  • Greckie menu dnia

    Greckie menu dnia

    fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki. Autor: Aneta Kosiba Sztandarowe danie greckie. Pyszne, pełne smaku i aromatu. Warto zrobić je samodzielnie w domu. Zamiast jagnięciny, która jest trudno dostępna, możesz użyć mielonej wołowiny. Musaka

  • Kura marynowana w cytrynach

    Kura marynowana w cytrynach

    szaloną miłością do greckiej musaki i mięsa marynowanego w cytrynach. Mimo, iż drób nie jest najpopularniejszym w Grecji mięsem, mają na niego kilka sposobów. Oto jeden z nich: Aby w pełni oddać klimat greckiego podejścia do życia i gotowania

  • Jak wygląda typowy obiad w Turcji, Hiszpanii, czy Grecji?

    Jak wygląda typowy obiad w Turcji, Hiszpanii, czy Grecji?

    często tradycyjna musaka, czyli zapiekanka przygotowana na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa podawana z sosem beszamelowym posypanym żółtym serem. Musaka Składniki: 600 g bakłażanaoliwa z oliwek2 czerwone cebule500 g jagnięciny mielonej1 puszka pomidorów 

  • Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    Bakłażany po grecku lub turecku - naprawdę zaskakują

    sokiem z cytryny. Połówki bakłażana napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej resztą oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące od razu po przygotowaniu. Do polania potrawy najlepszy jest gęsty jogurt. Choć musaka kojarzy się nam przede

  • Menu dnia po grecku

    Menu dnia po grecku

    i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, a do miski dodaj jogurt, posiekane zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Musaka (lub też moussaka) to