Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ratatuja

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Ratatuja - składniki:
Ratatuja - sposób przygotowania: Kabaczki i cukinie umyj i cieniutko obierz (bardzo młoda cukinia nie wymaga obierania). Pokrój je na dość grube półplasterki, ale ledwie widocznych pestek cukinii nie wykrawaj. Zalej pomidory wrzątkiem, a po minucie odcedź i przelej je na sicie bardzo zimną wodą. Teraz bez trudu ściągniesz z nich skórkę. Pokrój pomidory na ćwiartki. Z wypłukanych strąków papryki powykrawaj nasady łodyg, usuń nasiona, potem przekrój strąk na pół i wytnij białe zgrubienia, a każdą połówkę pokrój w dość szerokie paski. Cebulę posiekaj na końcu, żebyś nie płakała, gdy będziesz obrabiała inne warzywa. Każde warzywo zgarnij do osobnej miseczki. Wlej oliwę do rondla. Gdy się dobrze rozgrzeje, wsyp do niej cebulę i podsmaż na jasnozłoto na małym ogniu, często mieszając. Nie przypal! Do cebuli dodaj pomidory i pokrojony ząbek czosnku, a po 2-3 minutach paprykę, liść laurowy, tymianek i bazylię albo 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich oraz trochę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj wszystko delikatnie i duś parę minut pod przykryciem. Czujesz, jaki wspaniały aromat unosi się teraz z rondla? Włóż do rondla cukinie albo cukinie z kabaczkami, wymieszaj i duś, aż staną się lekko szkliste, a więc około 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy do smaku.

Informacje o Ratatuja

  • Ratatuj się kto może!

    <strong>Ratatuj</strong> się kto może!

    Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi

  • Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, czulent i...

    Dania jednogarnkowe - pyszne przepisy na gulasz, czulent i...

    bowiem np. ratatuja. A wiecie, co to jest czulent? To tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej - tu ważnym składnikiem jest m.in. fasola. Oto kilka przepisów na pyszne dania jednogarnkowe. Ratatuja, czyli duszone warzywa Coś pysznego dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Ci, którzy jedzą, też czasem powinni

  • Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    mięso, po 2 minuty z każdej strony. Dodaj bulion, pomidorki, czosnek, zioła, anchois i kapary. Całość duś ok. 5 minut. Gotowe danie wyłóż na talerze, skrop oliwą, udekoruj natką i podawaj. Autor: Giancarlo Russo Ratatuj, czyli ratatouille, to prowansalska potrawa warzywna, przyrządzana z pomidorów

  • Czereśnie - nie tylko na słodko

    Czereśnie - nie tylko na słodko

    . Jednak warto dodawać je także do innych dań. Przykładowo, doskonale komponują się z mięsem. Chcesz przyrządzić pyszne danie z czereśniami? Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów! Ratatuj się, kto może! Oto najlepszy letni obiad Potrzebne składniki: Sos: - 150 g wydrylowanych czereśni

  • Międzynarodowe menu

    Międzynarodowe menu

    Ratatouille (czasem używa się spolszczonej nazwy ratatuj) to jarska potrawa prowansalska. Opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. 2 małe cukinie 4 marchewki 1 por po 1 papryce czerwonej i zielonej 20 dag pieczarek 1 szklanka jogurtu

  • Ratatouille - codzienne danie z Nicei

    Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych

  • Smażone zielone pomidory, 5$ shake, najlepszy kurczak w panierce - najpopularniejsze filmowe dania

    Smażone zielone pomidory, 5$ shake, najlepszy kurczak w panierce - najpopularniejsze filmowe dania

    rozpuszczenia. Dodaj rozpuszczone kakao z przyprawami, dokładnie wymieszaj. Przelej do kubka i udekoruj bitą śmietaną. Autor: moderntaste Łatwy przepis na pyszne trufle czekoladowe Ratatouille (czyt. Ratatuj) to klasyk kuchni francuskiej i chyba najbardziej popularna wśród dzieci potrawa zawierająca

  • Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

    przyjaznego szczurka... Cóż, każdy sposób jest dobry, żeby spopularyzować wyśmienite danie. Tradycyjnie ratatouille (czyt. ratatuj) jest bezmięsnym daniem z warzyw, głównie: cukinii, bakłażanów, papryki, pomidorów i cebuli. Obowiązkowo - dużo ziół! Ratatouille 3 cebule 6-12 (albo i więcej) ząbków czosnku