Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort truskawkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Tort truskawkowy - składniki:
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 1 i 1/3 szklanki luksusowej mąki pszennej
  • 8 sporych świeżych jaj
  • 8 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania formy
  • Do nasączenia blatów:
  • szklanka lekko posłodzonej wody z dodatkiem odrobiny soku z cytryny.
  • Krem:
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 35 dag masła
  • sok z półtorej cytryny
  • 20 dag truskawek
  • Na wierzch:
  • 75 dag dojrzałych niedużych truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej
Tort truskawkowy - sposób przygotowania: Przesiej mąkę przez sitko do talerza. Zacznij od rozbicia jaj i oddzielenia żółtek od białek. Łatwiej i szybciej ubijesz pianę mikserem, ale radzę, byś jednak zrobiła to ręcznie, rózgą lub trzepaczką. Wtedy wyjdzie bardziej puszysta. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier. Zakończ ubijanie, gdy piana nie będzie już powiększać objętości, a po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie z niej. Rozmąć widelcem żółtka i powolutku wlej je do piany, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Nie przerywając mieszania, wlej sok z cytryny i aromat, a na końcu porcjami wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie - ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Przełóż ciasto do przygotowanej formy (powinno wypełniać co najwyżej 2/3 jej wysokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Cukiernicy twierdzą, że takie ciasto do chwili, aż wyrośnie, czyli ok. 25 min, powinno się piec w temperaturze 160°C, a przez następne 15 - w 190°C. Ale sprawdziłam, że można też wstawiać je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec w tej temperaturze (bez nawiewu) 30 min. Jeśli jednak chcesz stosować się do zaleceń profesjonalistów i masz elektryczny piekarnik, na pierwszy etap pieczenia włącz tylko dolną grzałkę, a na drugi tylko górną. Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem delikatnym - nie otwieraj więc piekarnika i nie poruszaj formą (zwłaszcza na początku, gdy ciasto rośnie), bo może opaść. Zostaw ciasto na kwadrans w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Najpierw przyrządź galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw, by wystygła. Potem starannie wypłucz owoce i zostaw je w durszlaku lub sicie, by obeschły. Do czystej dużej miski wbij całe jaja i wsyp cukier. Ustaw miskę na garnku z delikatnie gotującą się wodą (w żadnym wypadku nie może ona sięgać dna miski!) i rózgą lub mikserem ustawionym na najmniejsze obroty ubij składniki na pulchną, gęstą masę. Zdejmij miskę z garnka, szybko wstaw w większe naczynie z zimną wodą i ubijaj, aż masa całkiem wystygnie. Następnie utrzyj masło na puch i, dalej ucierając, dodawaj po łyżce kogel-mogel. Pod koniec ucierania wlej aromat i przypraw krem do smaku sokiem z cytryny. Podziel go na trzy porcje - dwie równe i jedną trochę większą. Z osączonych truskawek usuń szypułki. Owoce przeznaczone do kremu pokrój na ćwiartki lub w plastry. Upieczony i ostudzony biszkopt odwróć, przekrój na trzy blaty. Jeden nasącz 1/3 przygotowanej herbaty, ułóż na dnie tortownicy, posmaruj połową mniejszej części kremu. Na tej warstwie ułóż połowę pokrojonych truskawek i rozsmaruj pozostałą część tej porcji kremu. Przykryj drugim blatem i dokładnie powtórz te same czynności. Na trzecim krążku ciasta rozsmaruj 2/3 największej porcji kremu, na wierzchu rozłóż owoce, po czym dokładnie zapnij obręcz tortownicy. Teraz delikatnie zalej truskawki tężejącą galaretą i ostrożnie wstaw tort do lodówki. Gdy galareta stężeje, wyjmij go, przełóż na paterę, posmaruj pozostałym kremem boki i jeszcze na 15 min wstaw tort do lodówki.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości

Informacje o Tort truskawkowy

  • Letnie wypieki - w owocowej odsłonie. Tylko z Kasią!

    Letnie wypieki - w owocowej odsłonie. Tylko z Kasią!

    poobiedniej kawie zasmakuje nam jak nigdy! Tort truskawkowy z mascarpone Składniki: Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowaniacukier - 150 gramówjajka - 2 sztukimąka - 120 gramówproszek do pieczenia - 1 łyżeczkaserek mascarpone - 250 gramówśmietana 30% - 400 mililitrówcukier puder - 100