Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pizza

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pizza - składniki:
Pizza - sposób przygotowania: Połowę przygotowanej wody lekko podgrzej w garnuszku, dodaj pokruszone drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Na stolnicy lub w misce usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże i wymieszaj łyżką z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, energicznie zagniataj ciasto rękami. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Nie trwa to dłużej niż 30-40 minut. Cebulę obierz, pokrój w talarki i podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, posól. Umyj i osusz pieczarki, pokrój w plasterki, wrzuć na gorącą patelnię, odparuj, dodaj łyżkę oliwy, usmaż je na złoto i posól. Pomidory wyjmij z zalewy, drobno pokrój, włóż do osobnego naczynia. Wędlinę pokrój w szerokie paski lub plasterki i pozostaw na desce. Zetrzyj ser na wiórki. Krojenie i smażenie zabrało ci przynajmniej 30 minut. Sprawdź, może ciasto już wystarczająco wyrosło? Jeśli nie, poczekaj jeszcze kilka minut. Możesz uformować placek na trzy sposoby: rozwałkować, lekko podsypując mąką, rozciągnąć rękami lub wylepić nim tortownicę. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, a trochę grubszej - 7-8 mm. Z czasem nauczysz się oceniać to na oko. Brzegi lekko podnieś palcami, żeby były nieco wyższe niż reszta placka. Przenieś go na przykrytą pergaminem blachę i nie przejmuj się, jeżeli się przy tym trochę zdeformuje. Włącz też piekarnik. Niech się już grzeje, bo pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze. Ustaw termostat na 220°C. Omijając brzeg, równomiernie rozkładasz składniki: najpierw pomidory, potem kolejno cebulę, pieczarki, wędlinę, oliwki albo kapary, posypujesz ziołami i serem. Jeżeli wśród czekających na posiłek jest wegetarianin, wydziel jego porcję drewnianymi wykałaczkami i nie kładź na niej wędliny. Czekasz jeszcze chwilę, żeby piekarnik dobrze się nagrzał, i wstawiasz pizzę. Powinna się piec, aż brzeg się wyraźnie zrumieni, a ser stopi. Zwykle trwa to około 20 minut. Wyjmujesz pachnący placek, kroisz na porcje i natychmiast podajesz. Postaw też na stole pieprz, paprykę, sól i - choć to amerykański, a nie włoski zwyczaj - keczup. Niech każdy przyprawia swoją porcję tak jak lubi.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014

Informacje o Pizza