Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piernik

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piernik - składniki:
Piernik - sposób przygotowania: Przesiej mąkę na głęboki talerz lub do salaterki i starannie wymieszaj ją z sodą oczyszczoną. Wrzuć do moździerza goździki, pokruszoną korę cynamonu i ziele angielskie, starannie je utrzyj (możesz ułatwić sobie zadanie, korzystając z młynka do mielenia kawy). Rozbij jaja, uważnie oddzielając białka od żółtek. Rózgą albo mikserem z odpowiednimi końcówkami ubij z białek sztywną pianę. Dwie keksówki najpierw wysmaruj masłem, a potem oprósz bułką tartą. Włącz już piekarnik, ustawiając pokrętło termostatu na 180-200°C. Przełóż miód do rondla ustawionego na niedużym ogniu. Dodaj cukier i, mieszając, podgrzewaj tak długo, aż masa lekko zbrązowieje. Zagotuj wodę w czajniku i włóż kuchenne rękawice. A teraz zestaw rondel z miodem z ognia i wlewaj do niego powoli niepełną szklankę wrzącej wody, a jednocześnie drugą ręką mieszaj. Nie nachylaj się nad garnkiem, bo to mogłoby skończyć się poparzeniem twarzy! Gdy tylko para opadnie, włóż do rondla korzenie i pokrojone na kawałki masło, starannie wszystko wymieszaj łyżką, by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Przelej zawartość rondla do miski, niech sobie stygnie. Do przestudzonej masy dodaj żółtka, orzechy, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem ustawionym na średnie obroty, porcjami dosypuj mąkę z sodą. Gdy ciasto będzie jednolicie gładkie, dodaj pianę i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszaj łyżką (nie mikserem!). Gotowe ciasto przełóż do przygotowanych foremek (powinno sięgać najwyżej do 2/3 ich wysokości), wstaw mniej więcej na godzinę do rozgrzanego piekarnika. Teraz utrzyj lukier. Najpierw porządnie wyszoruj pomarańczę, obierz ją, podziel na cząstki i z każdej usuń błonki oraz resztki białej warstwy skóry. Pokrój cząstki na mniejsze kawałki, usuwając ewentualne pestki, wlej sok z cytryny. Mikserem (końcówką z nożykiem) dokładnie potnij cały miąższ. Do tego musu porcjami wsypuj cukier puder i cierpliwie ucieraj (łyżką lub końcówką miksera do ubijania piany), aż drobiny cukru rozpuszczą się w soku. Ułóż wystudzone pierniki na desce. Pędzelkiem rozsmaruj na nich równą warstwę lukru. Do następnego dnia lukier z pewnością zastygnie i będziesz mogła pokroić ciasto.
Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba

Informacje o Piernik

  • Piernik

    Piernik: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jaja u 1 szkl. mleka u 1 szkl. powideł śliwkowych, 1/2 szkl. miodu, 3/4 szkl. oleju

  • Piernik - staropolski przepis na święta

    <strong>Piernik</strong> - staropolski przepis na święta

    Piernik dla wszystkich miłośników ciast z dużą ilością rodzynek, orzechów i kandyzowanych owoców. Swój ciemny kolor zawdzięcza dodaniu do ciasta 3 łyżek kakao. Po upieczeniu przechowuj go kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, wtedy szybciej zmięknie. Składniki: 375 g (2 i 1/2 szklanki

  • Piernik dojrzewający - najwyższy czas go przygotować! Przepis i porady

    <strong>Piernik</strong> dojrzewający - najwyższy czas go przygotować! Przepis i porady

    Piernik dojrzewający - skąd on się wziął? Pierniki "przywędrowały" do naszego kraju najpewniej wraz z hanzeatyckimi kupcami. Bogactwo przypraw - niegdyś bardzo drogich - sprawiało, że były towarem luksusowym i symbolizowały wysoki status

  • Sposób na świąteczny piernik w nowym wydaniu

    Sposób na świąteczny <strong>piernik</strong> w nowym wydaniu

    Tradycyjny piernik przygotowywany jest z mąki pszennej i żytniej oraz mleka, jajek, karmelizowanego cukru i miodu. Niezwykle ważną rolę w recepturze odgrywają aromatyczne korzenne przyprawy oraz suszone owoce i orzechy. Dawniej pierniki sprzedawane były… w aptekach jako skuteczny lek na

  • Piernik dojrzewający, ucierany, z marchwi... Znajdź swój ulubiony [PRZEPISY]

    <strong>Piernik</strong> dojrzewający, ucierany, z marchwi... Znajdź swój ulubiony [PRZEPISY]

    Piernik to ozdoba wielu świątecznych stołów. Niby to jedno ciasto, a tyle wersji! Oto kilka różnorodnych przepisów. Klasyczny piernik dojrzewający, nazywany czasem staropolskim, to ciasto, które potrzebuje dużo (dobrej jakości!) miodu. Dzięki niemu jest pyszne, ale po upieczeniu bardzo twarde i

  • Święto Toruńskiego Piernika 2016 - najlepsza impreza kulinarna roku z piernikiem w roli głównej

    Święto Toruńskiego <strong>Piernika</strong> 2016  - najlepsza impreza kulinarna roku z <strong>piernikiem</strong> w roli głównej

    Długi weekend sierpnia w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Tegoroczne Święto Toruńskiego Piernika odkryło całkiem nowe oblicze symbolu miasta z 600-letnią historią i tradycją. Piernik tego dnia stał się bowiem bohaterem festiwalu

  • Święto Toruńskiego Piernika 2016 - festiwal kulinariów, muzyki i dobrej zabawy

    Święto Toruńskiego <strong>Piernika</strong> 2016 - festiwal kulinariów, muzyki i dobrej zabawy

    W tym roku Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. przy współpracy z Urzędem Miasta Torunia oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego przygotowali idący z duchem czasu i life stylowymi trendami program atrakcji, odkrywający nowe oblicze Toruńskiego Piernika, który

  • Już dziś zaplanuj smakowite święta - Przepis na domowe trufle piernikowe!

    Już dziś zaplanuj smakowite święta - Przepis na domowe trufle piernikowe!

    : Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa