Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto biszkoptowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Ciasto biszkoptowe - składniki:
Ciasto biszkoptowe - sposób przygotowania: Najpierw zajmij się formą. Starannie nasmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Jeśli to możliwe, półkę, na której potem będzie piekło się ciasto, ustaw w połowie wysokości piekarnika i koniecznie sprawdź, żeby była dobrze wypoziomowana. Teraz przesiej mąkę do talerza. Możesz część (powiedzmy 1/5) mąki pszennej zastąpić ziemniaczaną, ciasto będzie dzięki temu pulchniejsze i bardziej kruche. Jaja kolejno rozbijaj nad miską, oddzielając żółtka od białek. Najlepiej ręcznie, tradycyjną rózgą lub trzepaczką, ubij z białek sztywną pianę. Trochę to potrwa, ale za to piana będzie bardzo puszysta. Ale jeśli brakuje ci cierpliwości albo zwyczajnie nie masz ochoty aż tak się trudzić, zrób to końcówkami miksera ustawionego na najwolniejsze obroty. Pod koniec ubijania powoli wsypuj cukier. Skończ ubijanie, gdy piana nie będzie już powiększać swej objętości, a po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie z niej. Włącz piekarnik, niech się rozgrzewa. Pokrętło termostatu ustaw na 160°C. Najpierw rozmąć widelcem żółtka i stopniowo wlej je do piany, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Potem dodaj sok z cytryny (kwas ścina białko, powodując, że ciasto lepiej się wypieka) i aromat, a na końcu porcjami wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie, ale dokładnie - ciasto powinno mieć jednorodną konsystencję. Jak najszybciej przełóż ciasto do przygotowanej formy (powinno wypełniać co najwyżej 2/3 jej wysokości) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Do momentu aż wyrośnie, czyli mniej więcej 25-30 min, powinno się piec w ustawionej temperaturze (160°C), a następne 15 min - w temperaturze 190°C. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta, jeśli więc weźmiesz większą formę, będzie to trwać krócej. Pamiętaj, że biszkopt jest ciastem delikatnym - nie otwieraj więc piekarnika i nie poruszaj formą (zwłaszcza w pierwszym etapie pieczenia, kiedy ciasto rośnie), bo może opaść. Jeśli wierzch ciasta dostatecznie się zrumieni podczas pierwszego etapu pieczenia, dopiekaj je przykryte folią aluminiową.

Informacje o Ciasto biszkoptowe

  • Fruit cake - świąteczne smakołyki

    Fruit cake - świąteczne smakołyki

    Keks świąteczny Składniki: na keks: 100 g rodzynek 100 g mieszanych owoców kandyzowanych 100 ml mocnej herbaty, lub whisky 3 jajka 100 g masła 225 g mąki 150 g Cukru DIAMANT 2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: 250 g Cukru do polew DIAMANT 25 ml

  • Biszkopt

    Biszkopt

    . Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości Biszkopt - sposoby przygotowania ciasta Biszkopt nie jest wypiekiem szczególnie trudnym ani czasochłonnym. Główne składniki potrzebne do przygotowania ciasta biszkoptowego to jaja

  • Wszystkiego najsłodszego

    Wszystkiego najsłodszego

    . Najczęściej jest to forma tortu - ciasto biszkoptowe, delikatna bita śmietana i truskawki. Tak właśnie wygląda tradycyjne kurisumasu keki. Europejskie inspiracje Ten rodzaj wypieku pojawił się w Japonii stosunkowo późno, bo dopiero na początku XX wieku

  • Brytyjskie słodkości

    Brytyjskie słodkości

    , czereśniami i migdałami. Inspirowane brytyjskim deserem Trifle, z ciasta biszkoptowego, przekładanego kremem i letnimi owocami. Cena: 14,99 zł Maślane ciasteczka wytrawne - idealne do sera Typowo brytyjskie, wytrawne ciasteczka maślane w 3 smakach: por z serem Cheddar, pełnoziarnista musztarda, sól morska z

  • Oopsies - "bułeczki" białkowe bez żadnej mąki i tylko z 3-4 składników [TESTUJEMY PRZEPIS]

    Oopsies - "bułeczki" białkowe bez żadnej mąki i tylko z 3-4 składników [TESTUJEMY PRZEPIS]

    swoim smakiem przypominały naszym testerom omlet albo ciasto biszkoptowe. Dzięki pianie z białek są bardzo puszyste, "jak chmurka", ale to nie znaczy, że nie mogą zastąpić pieczywa. Wręcz przeciwnie. Sprawdzą się i solo, i z dodatkami. Sprawdziliśmy - smaczne są zarówno na słodko, na przykład

  • Keks - bakaliowy smakołyk (przepisy)

    Keks - bakaliowy smakołyk (przepisy)

    dzieciństwa - to popularne ciasto biszkoptowe z bakaliami jest jednym z obowiązkowych słodkich wypieków świątecznych. Pojawia się zarówno na stołach bożonarodzeniowych, jak i wielkanocnych. Keks z bakaliami – przepis Wersja z dużą ilością bakalii cieszy się szczególną popularnością. Oto sprawdzony

  • Odświętne menu z soczystą wołowiną

    Odświętne menu z soczystą wołowiną

    gorzkiej czekolady 2 łyżki posiekanych niesolonych pistacji Śmietanę wymieszaj z ziarnami kawy i wstaw do lodówki na 12 godzin. Przygotuj biszkopt: 3 żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Z białek ubij sztywną pianę i wyłóż do żółtek, wsyp obie mąki i ostrożnie wymieszaj, by powstało ciasto biszkoptowe

  • Kuchnia chińska w pięciu smakach

    Kuchnia chińska w pięciu smakach

    dalszym ciągu pozostaną al dente. Doprawiamy sosem sojowym, smażymy jeszcze minutę i podajemy. Tiramisu z zieloną herbatą (dla 4 osób) 250 g sera mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka chińskiej zielonej herbaty zmiksowanej na proszek, kawałek gotowego ciasta