Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Boeuf Stroganow

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (32 głosy)

Boeuf Stroganow - składniki:
Boeuf Stroganow - sposób przygotowania: Wołowinę bardzo starannie umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój je w poprzek włókien najpierw na plastry grubości 5-7 mm, a potem na paseczki szerokości 1 cm, najdłuższe poprzekrawaj na pół. Przełóż paski mięsa do salaterki, skrop sokiem z cytryny i starannie wymieszaj. Obierz cebule, pokrój je na cienkie ćwierćplasterki i przełóż do miseczki. Następnie bardzo dokładnie wypłucz pieczarki, osusz je na ściereczce, pokrój na plasterki (świeżych i młodych nie musisz obierać). Możesz też zrezygnować z pieczarek - w oryginalnej wersji tej potrawy ich nie ma. W rondlu rozgrzej (nie za mocno!) łyżkę oleju, włóż cebulę i, cały czas mieszając, smaż ją kilka chwil. Ma się tylko zeszklić. Wrzuć pieczarki na czystą patelnię i, mieszając, smaż je (pamietaj, bez tłuszczu!), żeby odparował z nich sok, który puściły. Potem wlej na patelnię 1-2 łyżki oleju lub sklarowanego masła i, wciąż mieszając, podsmażaj pieczarki, aż się zrumienią. Oprósz je jeszcze solą i pieprzem i przełóż do rondla z cebulą. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy lub sklarowanego masła, niech dość mocno się rozgrzeje. Obtocz mięso w mące pszennej wymieszanej z ziemniaczaną i zacznij smażyć. Porządnie rozgrzej tłuszcz i smaż je porcjami, a następnie przekładaj do rondla. Pamiętaj, że jeśli włożysz naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu bardzo się obniży, wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość. Obsmażenie jednej porcji powinno ci zająć nie więcej niż 3 min. Postaw rondel na niezbyt dużym ogniu, bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. A na patelnię, na której smażyłaś mięso, wlej gorący bulion i ewentualnie wino (nie jest ono konieczne). Rozpuści się w nim to, co przywarło do dna podczas smażenia mięsa. Uzyskasz w ten sposób bardzo smakowity, brązowy sos. Jeśli zrobiłaś Stroganowa z polędwicy, tylko zagotuj potrawę. Rostbef natomiast musisz dusić około 10 min, a pierwszą krzyżową dłużej - nawet do pół godziny. Dodaj jeszcze do rondla przecier pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszaj. Potem wlej śmietanę, zagotuj potrawę i przypraw do smaku. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na kuchni jeszcze 5 min. Niech smaki się połączą.

Informacje o Boeuf Stroganow

  • Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    Strogonow czy stroganoff? Wszystko jedno, ważne, żeby smakowało!

    Strogonow - to warto wiedzieć Na świecie nazwa dania to boeuf Stroganow, w Polsce jednak przyjęło się nazywać je strogonowem. Obie nazwy są poprawne. Strogonow to rodzaj gulaszu wołowego z dodatkiem kiszonych ogórków, papryki i pieczarek. Danie doczekało się wielu modyfikacji, np. zamiast mięsa

  • Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki

    Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki

    » Sprawdź inne przepisy na gulasz węgierski Boeuf Stroganow Pochodzący z dziewiętnastowiecznej Rosji Boeuf Stroganow (lub też Stroganoff), w Polsce bywa również nazywany strogonowem lub strogonofem. Jego nazwa wywodzi się najprawdopodobniej od

  • To najczęściej wyszukiwane przepisy roku 2017 wg Google. Na czele listy? Klasyka!

    To najczęściej wyszukiwane przepisy roku 2017 wg Google. Na czele listy? Klasyka!

    indyka. Świetnym dodatkiem do potrawki jest zarówno pieczywo, jak i ziemniaki puree, ziemniaczane kluski czy placki z ziemniaków. Boeuf stroganow Składniki: 1 kg wołowiny (polędwicy albo rostbefu lub pierwszej krzyżowej) 300 g pieczarek cebula łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej