Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada schabowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rolada schabowa - składniki:
  • Ok. 1.5 kg schabu środkowego bez kości
  • 10-15 dag mrożonego szpinaku
  • ok. 30-35 dag mielonego mięsa (najlepiej z udek drobiowych lub udźca cielęcego)
  • jajo
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • ewentualnie trochę ulubionych przypraw ziołowych
  • pieprz
  • sól
Rolada schabowa - sposób przygotowania: Wyjmij schab z lodówki (schłodzony łatwiej kroić), umyj go, osusz i ułóż na dużej drewnianej desce. Lewą ręką dociskaj schab do deski, a prawą uchwyć nóż i, prowadząc go równolegle do deski, odcinaj wzdłuż ze schabowej "beli" równy płat mięsa grubości 1-1,2 cm (tak jakbyś tę "belę" rozwijała). Bacz przy tym, by nóż ci się nie obsunął i nie przeciął odkrawanego mięsa, bo to byłaby katastrofa! Teraz rozłóż uzyskany duży płat mięsa na desce, lekko rozbij go tłuczkiem, nadając mu kształt zgrabnego prostokąta. Następnie posyp mięso solą i pieprzem, po czym równo je zroluj, owiń folią, by nie obsychało, a potem włóż do lodówki lub przenieś w inne chłodne miejsce. Potrzebne ci do farszu świeże mielone mięso najlepiej kup w sklepie, w którym sprzedawca w twojej obecności zmiele wybrany kawałek cielęciny albo udka (bez tłustej skóry, za którą niestety też musisz zapłacić). Jeśli nie masz takiego sklepu w pobliżu, sama zmiel cielęcinę lub mięso z wyluzowanych wcześniej udek. Teraz przygotuj szpinak. Wyjmij go z zamrażalnika (możesz oczywiście użyć świeżego) i przełóż do miseczki. Ustaw ją na garnku z ciepłą wodą. Gdy szpinak się rozmrozi, odcedź go na sicie i znów włóż do suchej miseczki, dodaj obrany i posiekany czosnek, odrobinę soli, po czym utrzyj lub zmiksuj te składniki i odstaw. W drugiej misce wymieszaj mielone mięso z rozbełtanym surowym jajem (pamiętaj, by wcześniej je umyć!). Dopraw tę masę do smaku solą, pieprzem i wyrób dłonią. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo doprawić ją - byle z umiarem! - ulubionymi ziołami: tymiankiem, majerankiem albo gotową mieszanką przyprawową do drobiu lub cielęciny (w zależności od tego, jakiego mięsa użyłaś na farsz). Jeszcze oczyść marchewki, oskrob je i pokrój w długie cienkie słupki. Wyjmij zrolowany schab z lodówki, rozwiń go na desce. Rozsmaruj na płacie mięsa cienką warstwą pastę szpinakowo-czosnkową (lub pietruszkowo-czosnkową). Na niej starannie rozsmaruj farsz mięsny, zostawiając przy bokach wolne marginesy (ok. 2 cm). Wyrównaj powierzchnię nadzienia, a potem ułóż na nim w równych odstępach przez całą długość płata schabu 3-4 słupki z kawałków marchewki. Powinny być równoległe względem siebie. Przed tobą najtrudniejsze zadanie: uformowanie rolady. Chwyć rękami za dłuższy bok schabu, lekko unieś, a potem równo zwijaj cały płat wraz z rozsmarowanym na nim nadzieniem i marchewką. Rób to powoli i z wyczuciem, by powstała zgrabna i dość ścisło zwinięta rolada, ale by z boków nie wypływało nadzienie. Gęsto pospinaj roladę szpilkami do mięsa lub zasznuruj grubą bawełnianą białą nicią, włóż do rękawa do pieczenia (nie będzie wysychała!), ułóż w brytfannie i wsuń do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 90 minutach pieczenia rolada powinna być gotowa. Pod koniec pieczenia możesz przeciąć rękaw i odsłonić mięso, by ładnie się przyrumieniło.