Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pulpety cielęce
Pulpety cielęce - składniki:
Pulpety cielęce - sposób przygotowania:
Na 20-30 min przed rozpoczęciem pracy umyj mięso, osusz je i włóż do zamrażalnika. Tymczasem wlej do garnka niepełną szklankę gorącego domowego rosołu lub bulionu z kostki. Wsyp płatki jęczmienne (dodadzą pulpetom kleistości) albo połamaną kajzerkę, dodaj zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Możesz też dorzucić łyżkę masła, ale nie jest to konieczne.
Postaw garnek na malutkim ogniu i chwilkę podgrzewaj, mieszając. Potem zdejmij go z ognia, przykryj i odstaw na bok, żeby płatki jęczmienne lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek drobniutko posiekaj. Zmiel cielęcinę.
Najpierw do miski z mięsem przełóż zawartość garnka, tj. rozmoczoną bułkę lub kaszę jęczmienną z przyprawami. Powinna to być dość rzadka, ale nie ociekająca płynem masa (ewentualny nadmiar płynu zlej przez sitko do kubeczka). Jeszcze dodaj wcześniej bardzo starannie umyte, a potem ubite jaja, posiekany koperek i czosnek. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką i delikatnie przypraw solą i pieprzem. Następnie porządnie i dość długo (co najmniej 5 min) wyrabiaj dłońmi, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą, gładką masę, łatwo dającą się formować, czyli taką, jak na kotlety mielone.
Teraz przykryj miskę i wstaw do lodówki, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Zacznij od umycia wszystkich warzyw. Potem z papryki usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski lub na niekształtne kawałki mniej więcej jednakowej wielkości. Łodygi selera obierz z łykowatych włókien i pokrój na kawałki długości 1-2 cm. Podobnie pokrój cukinie. Cebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Teraz w dużym rondlu rozgrzej oliwę, włóż najpierw cebulę, czosnek i paprykę i, mieszając, smaż 3 min, po czym dorzuć cukinię i smaż kolejne 2-3 min. Następnie dodaj pomidory z puszki, goździki i rozmaryn.
Zagotuj wszystko, przykryj garnek i zgaś pod nim ogień.
Wyjmij masę mięsną z lodówki, odrywaj po małym kawałku (wielkości 2 średnich orzechów włoskich) i zwilżonymi zimną wodą dłońmi formuj z każdego owalny pulpecik (dla maluchów mogą być mniejsze kulki). Jeśli chcesz zrobić dietetyczną wersję dania, ponownie zagotuj sos w rondlu, ewentualnie dolej trochę wrzątku lub bulionu z kostki, przypraw sos do smaku sproszkowaną papryką, cukrem, przyprawą typu vegeta, ewentualnie solą i pieprzem. Do wrzącego kolejno wkładaj uformowane pulpeciki, delikatnie wymieszaj wszystko i szybko zagotuj, po czym zmniejsz ogień (możesz dodać resztę masła).
Niech pulpety duszą się w tym sosie 15-20 min. Jeżeli chcesz zrobić pulpety obsmażane, też uzupełnij sos wrzącą wodą lub bulionem, dopraw go jak wyżej, przykryj i postaw na malutkim ogniu. Zanim zawrze, powinnaś zdążyć obtoczyć wszystkie pulpety w bułce tartej wymieszanej z mąką. Potem obsmaż je na rozgrzanej oliwie (po przewróceniu możesz je skropić łyżką masła), podlej odrobiną wody, przykryj patelnię i jeszcze chwilkę dosmażaj na małym ogniu. Przełóż je do rondla z wrzącym sosem i razem krótko gotuj.
- Pulpety:
- 65 dag cielęciny bez kości (najlepiej przedniej lub z udźca)
- czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych
- niepełna szklanka bulionu (może być z kostki)
- 2-4 ząbki czosnku
- duże jajo lub dwa mniejsze
- 2 łyżki koperku
- szczypta skórki otartej z wyszorowanej cytryny
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- ewentualnie 2 łyżki masła
- mąka i bułka tarta do panierowania
- oliwa do smażenia
- Sos:
- 2 małe cukinie
- 2 strąki (czerwony i żółty) papryki
- po 2 łodygi selera naciowego i małe cebule
- puszka (375 g) pokrojonych pomidorów
- kostka bulionowa
- 2-3 ząbki czosnku
- mała gałązka świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- po ćwierć łyżeczki sproszkowanej łagodnej i ostrej papryki
- 2 goździki
- 2 łyżki oliwy
- cukier
- sól
- pieprz
Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym
Informacje o Pulpety cielęce
-
Pulpety cielęce
Pulpety można przygotować z jednego gatunku mięsa albo z mięs mieszanych. I oczywiście nie ma potrzeby brać na nie mięsa z najdroższych części tuszy. Bardzo dobre będą pośledniejsze i tańsze kawałki. Jeśli lubisz delikatne białe mięso, użyj cielęciny lub indyczego mięsa. A jeśli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki