Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Swojska grochówka
Swojska grochówka - składniki:
Swojska grochówka - sposób przygotowania:
Przebieramy groch, odrzucamy zepsute ziarenka. Płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 l gorącej wody, a następnie przykrywamy i odstawiamy na bok. Groch łuskany powinien moczyć się 2-3 godziny, a pełne ziarna nawet 6-8 godzin. Namoczony groch odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i wrzucamy do garnka. Dorzucamy przyprawy korzenne, zalewamy zimną wodą (około 1 i 3/4 litra) i gotujemy na małym ogniu, uważając, by groch nie przywarł. Ziarna niełuskane będą miękkie po około półtorej godziny, a łuskane - po godzinie. Obieramy marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki. Z pora odcinamy i wyrzucamy zieloną część. Białą myjemy, odchylając kolejne warstwy liści. Mniej więcej w połowie czasu przeznaczonego na ugotowanie grochu zaglądamy do garnka. Jeśli ziarna zaczęły pękać, wkładamy do garnka boczek w całości oraz pokrojone warzywa: marchewki w dość grubą kostkę, pietruszkę - wzdłuż na ćwiartki, seler - w grube plastry, por w ćwierćplasterki i ziemniaki - w kostkę. Przykrywamy garnek, niech składniki zupy powoli się gotują. Po 15 minutach dokładamy do garnka kiełbasę. Siekamy cebulę. Gdy groch i warzywa się ugotują, wyjmujemy łyżką cedzakową boczek i kiełbasę. Przekładamy je na talerz. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej zawiesista, miksujemy część grochu i warzyw, wlewamy z powrotem do garnka i ponownie zagotowujemy. Dodajemy majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdejmujemy z ognia. Kroimy boczek w kawałki, kiełbasę w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę i wędliny. Następnie łyżką lub widelcem odciskamy z nich tłuszcz i przekładamy je do garnka z zupą.
- 300 g grochu (najlepiej łuskanego)
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 niedużego selera
- cebula
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- mały por
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- pieprz
- sól
- łyżka oleju
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki