Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paella z jesiennymi warzywami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Paella z jesiennymi warzywami - składniki:
Paella z jesiennymi warzywami - sposób przygotowania: Posiekaną cebulę podsmażamy 3-5 minut na oliwie. Wrzucamy pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła, smażymy 8 minut, pod koniec dokładamy posiekany czosnek. Do miękkich warzyw dodajemy liść laurowy, chilli i wędzoną paprykę. Dolewamy wino, mieszamy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia. W dużym rondlu podgrzewamy wywar, namaczamy w nim szafran i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały wywar. Ryż mieszamy ze smażonymi warzywami, doprawiamy solą i przekładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywamy na 5 minut. Posypujemy natką, doprawiamy pieprzem i podajemy. Rada: Nazwa tej potrawy z kuchni hiszpańskiej pochodzi od sposobu przyrządzania na małej patelence z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella).