Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hummus z dynią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hummus z dynią - składniki:
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej)
  • szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina oliwy
  • mielony kumin do posypania
Hummus z dynią - sposób przygotowania: Dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ciecierzycę zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej (wody powinno być co najmniej dwa razy więcej niż ciecierzycy), zostawiamy na noc. Odcedzamy i płuczemy. Zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę sody i zagotowujemy. Gotujemy 40 minut - po tym czasie ziarenka powinny łatwo rozgniatać się w palcach. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Miksujemy w blenderze na gładką, aksamitną pastę wraz z pastą sezamową, purée z dyni, sokiem cytrynowym i czosnkiem, doprawiamy solą. Powoli dolewamy 1/3 szklanki lodowatej wody, cały czas miksując. Hummus nakładamy do miseczek, skrapiamy oliwą i posypujemy kuminem. Podajemy z pieczonymi warzywami korzeniowymi.
Zwiastun jesieni: krem z dyni

Informacje o Hummus z dynią

  • Ciecierzyca - kulinarny skarb z Azji

    Ciecierzyca - kulinarny skarb z Azji

    , która dzień wcześniej została namoczona. Wybierz przepis na hummus: Hummus Tandoori Hummus z dynią Hummus-foul Hummus - przepis podstawowy Ciecierzyca przepisy na

  • Dynia na nowo - dynia po swojemu!

    Dynia na nowo - dynia po swojemu!

    ci również dyniowy hummus, który świetnie sprawdzi się i na kanapce, i jako dip do maczania np. warzyw pokrojonych w słupki. Hummus z dynią 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej) 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni 5 łyżek soku z cytryny 3

  • "Strączki" - Maria Banach [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    "Strączki" - Maria Banach [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

    dynię przekładamy do malaksera. Dodajemy ciecierzycę, świeży imbir, sok z cytryny, czosnek oraz tahini. Miksujemy całość na gładką masę. Przyprawiamy do smaku ostrą papryką oraz solą. Hummus z dynią i imbirem ilość porcji: 4 czas przygotowania: 1 godzina danie wegetariańskie, łatwe w

  • Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    Z warzyw można zrobić... wszystko: makaron, pasztet, kotlety. 11 kreatywnych przepisów

    dynię. Po więcej przepisów na pasty i dipy zajrzyj do naszej bazy. Hummus z dynią 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 łyżeczki sody 3/4 szklanki tahiny (pasty sezamowej) 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni 5 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól odrobina oliwy mielony kmin rzymski