Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gwiazdeczki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gwiazdeczki - składniki:
Gwiazdeczki - sposób przygotowania: Zagniatamy mąkę z cukrem, cynamonem, masłem, migdałami, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Gotową masę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 5 mm i wycinamy w nim ciasteczka w kształcie gwiazdek. Wykładamy blachę papierem pergaminowym, układamy na nim ciasteczka i pieczemy około 12 minut ? nie powinny się za bardzo przyrumienić. W tym czasie łamiemy tabliczkę czekolady na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Schłodzone gwiazdki polewamy czekoladą i posypujemy kolorową posypką. Pakujemy, gdy polewa całkowicie zastygnie.