Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galareta rybna

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galareta rybna - składniki:
Galareta rybna - sposób przygotowania: Sprawionego karpia kroimy w dzwonka i wraz z głową i ogonem wkładamy do brytfanki i zalewamy małą ilością wody. Obkładamy obranymi jarzynami (w całości, by łatwiej było wyjąć je z wywaru). Przyprawiamy cukrem, pieprzem i solą, gotujemy na małym ogniu, aż ryba się rozgotuje (2-3 godziny), uzupełniając wodę. Cebule smażymy na maśle. Z rybnego wywaru wyjmujemy jarzyny, odcedzamy ugotowaną rybę, oddzielamy mięso od ości. Wywar odszumowujemy, zagotowując go wraz z białkiem. Do sklarowanego wywaru wkładamy mięso z ryby i całą cebulę. Dodajemy rodzynki, jeszcze raz zagotowujemy, wlewamy sok z cytryny. Można dodać 2 łyżki żelatyny - galareta szybciej się zetnie. Mieszamy, przelewamy do salaterek. Dekorujemy orzechami i rodzynkami.