Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą - składniki:
Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Grzyby myjemy, zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę czyścimy i gotujemy w całości. Następnie osączamy, studzimy i siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy natkę, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Robimy zagłębienie, wlewamy porcjami około 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozklepujemy je w dłoniach lub rozwałkowujemy na stolnicy. Na placuszki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, każdą porcję mieszamy delikatnie. Gotujemy około 3 minut od chwili, gdy wypłyną. Ugotowane podajemy z podsmażoną na rumiano cebulką.
4 sposoby na zawijanie pierogów