Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą
Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą - składniki:
Pierogi z wody - z grzybami i soczewicą - sposób przygotowania:
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Grzyby myjemy, zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę czyścimy i gotujemy w całości. Następnie osączamy, studzimy i siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przekładamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy natkę, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Robimy zagłębienie, wlewamy porcjami około 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozklepujemy je w dłoniach lub rozwałkowujemy na stolnicy. Na placuszki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, każdą porcję mieszamy delikatnie. Gotujemy około 3 minut od chwili, gdy wypłyną. Ugotowane podajemy z podsmażoną na rumiano cebulką.
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- Farsz:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 50 g suszonych podgrzybków
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
- Do podania:
- podsmażona cebula
4 sposoby na zawijanie pierogów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki