Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Karp po staropolsku
Karp po staropolsku - składniki:
Karp po staropolsku - sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy i filetujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do lodówki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na niej posiekane orzechy. Warzywa obieramy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości (20 minut), dodajemy rybę. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Na patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez minutę, starannie rozcierając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Przyprawiamy goździkami, cynamonem, imbirem, miodem, dodajemy uprażone orzechy, morele, rodzynki oraz sok z cytryny, znowu mieszamy. Rybę podajemy polaną sosem. Rada: Jeśli chcecie się pozbyć mulistego posmaku karpia, zalejcie go mlekiem z sokiem z cytryny, szczyptą cukru i majeranku. Powinien leżeć w zalewie około 12 godzin.
- 1 kg karpia
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1 por
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 zmielone goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
- kawałek (1 cm) startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 4 posiekane suszone morele
- 4 łyżki sparzonych rodzynków
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki