Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp po staropolsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp po staropolsku - składniki:
Karp po staropolsku - sposób przygotowania: Rybę sprawiamy i filetujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę do lodówki. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła i prażymy na niej posiekane orzechy. Warzywa obieramy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości (20 minut), dodajemy rybę. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 20 minut. Na patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy przez minutę, starannie rozcierając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki wody i mieszamy. Przyprawiamy goździkami, cynamonem, imbirem, miodem, dodajemy uprażone orzechy, morele, rodzynki oraz sok z cytryny, znowu mieszamy. Rybę podajemy polaną sosem. Rada: Jeśli chcecie się pozbyć mulistego posmaku karpia, zalejcie go mlekiem z sokiem z cytryny, szczyptą cukru i majeranku. Powinien leżeć w zalewie około 12 godzin.