Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Imbirowe śledzie z orzechami
Imbirowe śledzie z orzechami - składniki:
Imbirowe śledzie z orzechami - sposób przygotowania:
Śledzie zalewamy mlekiem, odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie płuczemy je, osuszamy, usuwamy skórę i ości, kroimy na dzwonka. Zagotowujemy olej z imbirem i przyprawami. Kawałki śledzi układamy w słoju, zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i na 2-3 dni wstawiamy do lodówki. Na dzień przed podaniem przygotowujemy sos orzechowy. Miód mieszamy z octem, imbirem, piernikiem i orzechami. Śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na półmisku, obkładamy sosem, przykrywamy folią i na 2-3 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy udekorowane orzechami i natką.
- 500 g solonych śledzi
- 3 szklanki mleka
- Zalewa:
- szklanka oleju słonecznikowego
- łyżeczka posiekanego kłącza imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 6-8 ziarenek pieprzu
- 4-5 goździków
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Sos orzechowy:
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżki winnego octu ziołowego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 250 g posiekanych orzechów włoskich
- 250 g ususzonego piernika (startego na tarce)
- Do dekoracji:
- kilka połówek orzechów włoskich
- natka pietruszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki