Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Makowiec bez mąki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Makowiec bez mąki - składniki:
Makowiec bez mąki - sposób przygotowania: Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Zmielony mak starannie mieszamy z masą żółtkową, aromatem, orzechami, migdałami i bułką tartą, a na końcu - z pianą z białek. Przekładamy masę do podłużnego lub okrągłego prodiża wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą i pieczemy około 40 minut. (Możemy oczywiście przełożyć ciasto do zwykłej formy, przykryć folią aluminiową i upiec w piekarniku). Przestudzone polewamy gotową polewą czekoladową lub lukrem.