Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piernik bożonarodzeniowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piernik bożonarodzeniowy - składniki:
Piernik bożonarodzeniowy - sposób przygotowania: Robimy karmel. Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i śmietanę. Mieszamy, studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kogla-mogla cienką strużką wlewamy karmel, cały czas ubijając. Wsypujemy przyprawy, sodę, sól i mąkę - ciasto ma być gęste, ale lejące się. Delikatnie łączymy masę z pianą z białek i bakaliami. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 175-180°C i pieczemy z termoobiegiem 40-50 minut. Studzimy, dekorujemy.