Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Piernik bożonarodzeniowy
Piernik bożonarodzeniowy - składniki:
Piernik bożonarodzeniowy - sposób przygotowania:
Robimy karmel. Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i śmietanę. Mieszamy, studzimy. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kogla-mogla cienką strużką wlewamy karmel, cały czas ubijając. Wsypujemy przyprawy, sodę, sól i mąkę - ciasto ma być gęste, ale lejące się. Delikatnie łączymy masę z pianą z białek i bakaliami. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 175-180°C i pieczemy z termoobiegiem 40-50 minut. Studzimy, dekorujemy.
- 1.5 szklanki cukru
- łyżka miodu
- łyżka masła
- szklanka kwaśnej śmietany 22%
- 4 jajka
- płaska łyżka wymieszanych i ubitych w moździerzu przypraw: gałki muszkatołowej; goździków; cynamonu; kardamonu; imbiru i ziela angielskiego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2.5-3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki drobnych rodzynków
- 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- masło i bułka tarta do formy
- lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki