Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lukrowane gwiazdki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Lukrowane gwiazdki - składniki:
Lukrowane gwiazdki - sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników. Dodajemy jajka, stopione masło, cukier, miód i mieszamy. Zagniatamy ciasto, dolewając porcjami mleko i, jeśli trzeba, podsypując mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy (porcjami) na placki o grubości 4-5 mm, po czym foremką wykrawamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy 8-10 minut. Wystudzone pierniczki smarujemy lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i takiej ilości przegotowanej ciepłej wody, aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany (wodę dodajemy malutkimi porcjami, najlepiej po łyżce). Świeżo polukrowane ciasteczka dekorujemy płatkami migdałowymi, grubo posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.