Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Strucla z makiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Strucla z makiem - składniki:
Strucla z makiem - sposób przygotowania: Przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy 2 litrami wrzątku i odstawiamy na całą noc. Dokładnie osączamy na sitku, co najmniej trzykrotnie mielemy w maszynce z sitkiem do maku. Dodajemy miód, stopione masło, jajka utarte z cukrem pudrem, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową. Mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mleko podgrzewamy do około 37°C. Dodajemy drożdże roztarte z dwiema łyżkami cukru i trzema łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Gdy zacznie trochę odchodzić od dłoni, dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy, po czym odstawiamy do wyrośnięcia (potrwa to około 40 minut). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm i rozsmarowujemy na nich masę makową. Zwijamy ciasto wraz z nadzieniem, a powstałe strucle luźno owijamy papierem do pieczenia lub natłuszczonym pergaminem, układamy w odstępach na dużej blasze i znów odstawiamy na 30 minut, by wyrosły. Wstawiamy do piekarnika, ustawiając temperaturę na 180-200°C. Pieczemy około 40 minut. Z cukru pudru, soku z cytryny i wódki ucieramy lukier. Wystudzone strucle smarujemy lukrem i posypujemy owocami kandyzowanymi lub smażoną skórką z cytrusów.

Informacje o Strucla z makiem

  • Strucla makowa - bo świątecznego makowca zabraknąć nie może! Jak upiec struclę z makiem? [PRZEPISY]

    Strucla makowa - bo świątecznego makowca zabraknąć nie może! Jak upiec <strong>struclę</strong> z <strong>makiem</strong>? [PRZEPISY]

    strucla z makiem - w końcu nie uświadczy się jej codziennie, prawda? Przepis na struclę makową drożdżową Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g cukru 100 g masła 2 jajka 1/4 litra mleka 1,5 paczki drożdży instant szczypta soli cukier waniliowy Masa makowa: 300 g maku niebieskiego 100 g cukru 100 g

  • Makowiec - zawijany smak Bożego Narodzenia. Jak zrobić makowiec? [PRZEPISY]

    Makowiec - zawijany smak Bożego Narodzenia. Jak zrobić makowiec? [PRZEPISY]

    Makowiec niezastąpiony podczas świąt Bożego Narodzenia Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast bożonarodzeniowych w Polsce. Inne nazwy makowca to strucla z makiem (strucla makowa) i makownik. Najczęściej spotykany jest makowiec drożdżowy, można jednak zrobić także makowiec na kruchym

  • Świąteczne ciasta i desery z całej Europy

    Świąteczne ciasta i desery z całej Europy

    blaszki z bułkami do nagrzanego piekarnika. Piecz 10-15 minut, aż bułeczki się zezłocą. Odstaw na kratkę do wystudzenia. To ciasto pojawia się na Boże Narodzenie w wielu domach. Strucla z makiem Ciasto: 40 dag mąki pszennej 15 dag masła 5 dag drożdży 3 łyżki śmietany 22-procentowej 2 jajka 2

  • Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

    smażonego By makowiec nie obsechł, ciasto przechowuj w foliowej torebce . Tak zapakowany zachowa świeżość przez całe Święta. By kutia była aromatyczna, przygotuj ją przynajmniej 1 dzień wcześniej i trzymaj w lodówce. Zobacz przepis na struclę z makiem Aby kompot z suszu był bardziej aromatyczny

  • Brandy - drinki, jak pić, z czym pić brandy. Przepisy na drinki z brandy

    Brandy - drinki, jak pić, z czym pić brandy. Przepisy na drinki z brandy

    "brandy - jakie jest zastosowanie w kuchni?". Brandy znajdziemy m.in. w pulled pork z frytkami , roladzie z indyka , śliwkach w czekoladzie, angielskim puddingu , czy w strucli z makiem . A z czym pić brandy? Zobacz poniżej. Drinki z brandy i z koniakiem - przepisy Brandy Alexander

  • Smakołyki z korca maku

    Smakołyki z korca maku

    biszkopt. Udekoruj kandyzowaną skórką cytrynową. Zobacz też przepis na: biszkopt z makiem i ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi Jak przygotować skórkę z cytrusów? Strucla z makiem Ciasto: 40 dag mąki pszennej 15 dag masła 5 dag drożdży 3 łyżki śmietany 22-procentowej 2