Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wege galareta z groszkiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wege galareta z groszkiem - składniki:
Wege galareta z groszkiem - sposób przygotowania: Pora kroimy w talarki, selera i kalarepę w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i startym na tarce imbirem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż por będzie miękki. W tym czasie w małym rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej mrożony groszek. Gotujemy 5 minut do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy do miski z kostkami lodu: dzięki temu groszek zachowa swój piękny, zielony kolor. Do podduszonych warzyw wlewamy bulion wraz z sosem sojowym, dodajemy świeże zioła, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy groszek, agar i intensywnie mieszamy trzepaczką. Czekamy, aż ponownie się zagotuje, i zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy i rozlewamy do foremek na galaretki - można użyć filiżanek, szklanek lub plastikowych kubeczków. Schładzamy przez całą noc w lodówce, podajemy skropione sokiem z cytryny.