Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem
Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - składniki:
Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - sposób przygotowania:
Ciasto filo kroimy na kwadraty o boku 8 cm - potrzebujemy 48 kwadratów. Po pokrojeniu przykrywamy ciasto czystą ściereczką kuchenną, żeby się nie wysuszyło. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną dymkę i smażymy dalej, aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy starty parmezan i przestudzoną dymkę z boczkiem. Foremkę na 12 muffinek natłuszczamy masłem. Wycięte kwadraty ciasta filo pędzelkiem smarujemy roztopionym masłem i układamy po 4 jeden na drugim, aby przypominały kształtem gwiazdki, a następnie przekładamy do formy tak, aby z ciasta powstały kubeczki. Nakładamy do nich porcje masy jajecznej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st.C i pieczemy 15-20 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złociste. Podajemy na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki