Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - składniki:
  • 6 płatów ciasta filo
  • 70 g wędzonego boczku (może być w plasterkach)
  • 4 dymki (białe i zielone części)
  • 4 duże jajka
  • 25 g tartego sera typu parmezan
  • 50 g roztopionego masła
Miseczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem - sposób przygotowania: Ciasto filo kroimy na kwadraty o boku 8 cm - potrzebujemy 48 kwadratów. Po pokrojeniu przykrywamy ciasto czystą ściereczką kuchenną, żeby się nie wysuszyło. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy posiekaną dymkę i smażymy dalej, aż zmięknie. Zdejmujemy z ognia i studzimy. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy starty parmezan i przestudzoną dymkę z boczkiem. Foremkę na 12 muffinek natłuszczamy masłem. Wycięte kwadraty ciasta filo pędzelkiem smarujemy roztopionym masłem i układamy po 4 jeden na drugim, aby przypominały kształtem gwiazdki, a następnie przekładamy do formy tak, aby z ciasta powstały kubeczki. Nakładamy do nich porcje masy jajecznej. Tak przygotowaną formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st.C i pieczemy 15-20 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złociste. Podajemy na ciepło albo w temperaturze pokojowej.