Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku

Autor
A A A
  • Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku

    Fot. Walaszczyk/Różalski/WarsztatKadru.pl

    Poziom trudności: trudne

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku - składniki:
Pieczony bażant i kiełbasa z bażanta na puree z czosnku - sposób przygotowania: Bażanta myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem - w środku i na zewnątrz. Piersi obkładamy plastrami słoniny, a udka związujemy bawełnianą nicią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 minut w 225°C. Potem obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze 20 minut, co jakiś czas skrapiając tuszkę wytworzonym sosem. Dzielimy bażanta na części. Robimy kiełbasę: lepsze części surowego mięsa z udek przepuszczamy przez maszynkę z nałożonym sitkiem o dużych otworach, mięso klasy drugiej - przez sitko z małymi otworami. Łączymy oba rodzaje mięsa, dodając odrobinę wywaru lub wody, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Z części masy formujemy kulki, obtaczamy je w panko (lub tartej bułce) i smażymy w głębokim tłuszczu. Resztę masy zawijamy w otrzewną, formując wałek, a następnie w przezroczystą folię do żywności. Parzymy 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Osuszamy, zdejmujemy folię. Kiełbasę podsmażamy na oliwie i maśle. Robimy purée: czosnek pieczemy w łupinkach przez 20 minut w 160°C. Po lekkim ostudzeniu obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy śmietaną i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Miksujemy w blenderze, dodając masło. Przygotowujemy warzywa: obieramy je, gotujemy około 5 minut, odcedzamy. Rumienimy na oliwie, solimy i pieprzymy, pod koniec dodajemy masło. Na talerze nakładamy purée z czosnku, a następnie po udku bażanta, kawałku piersi, kiełbasy (zwykłej i w panierce) oraz po porcji warzyw.