Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka waniliowo-kardamonowa

Autor
A A A
  • Babka waniliowo-kardamonowa

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Babka waniliowo-kardamonowa - składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • po 1 łyżeczce zmielonego kardamonu i proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i soli
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1.5 szklanki (można mniej) cukru
  • 2 przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • mąka i masło do przygotowania formy
Babka waniliowo-kardamonowa - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Formę na babkę - może być z kominkiem - porządnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy). Mieszamy mąkę z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Ucieramy masło z cukrem. Gdy masa będzie gładka i jasna - trzeba ucierać około 5 min - dodajemy ziarenka z lasek wanilii. Ucieramy kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijamy po jednym jajku - następne jajko dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Wlewamy sok cytrynowy, chwilę ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum, dodajemy na przemian porcje mąki i mleka. Przerywamy ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączą. Ciastem napełniamy przygotowaną formę, lekko stukamy dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta. Pieczemy około godziny - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być sucha po wyjęciu. Wyjmujemy formę z babką z piekarnika. Studzimy ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjmujemy je i studzimy jeszcze około godziny. Kroimy na porcje. Taka babka świetnie smakuje, podana ze śmietaną ubitą na sztywno z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego.