Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotka z marcepanem
Szarlotka z marcepanem - składniki:
Szarlotka z marcepanem - sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy po 1 jajku, a na końcu - mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Żółtko jajka ucieramy z cukrem i marcepanem. Oddzielnie ubijamy białko z mąką ziemniaczaną i cynamonem, po czym delikatnie łączymy z masą marcepanową. Jajeczną mieszanką zalewamy wcześniej przygotowany spód z jabłkami i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut w 180°C.
- Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 100 g marcepanu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- płatki migdałowe
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki