Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szarlotka z marcepanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szarlotka z marcepanem - składniki:
Szarlotka z marcepanem - sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i sokiem cytrynowym. Dodajemy po 1 jajku, a na końcu - mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na cieście. Żółtko jajka ucieramy z cukrem i marcepanem. Oddzielnie ubijamy białko z mąką ziemniaczaną i cynamonem, po czym delikatnie łączymy z masą marcepanową. Jajeczną mieszanką zalewamy wcześniej przygotowany spód z jabłkami i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 40 minut w 180°C.