Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wołowina na ostro

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wołowina na ostro - składniki:
Wołowina na ostro - sposób przygotowania: Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części. Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką

Informacje o Wołowina na ostro

  • Musztarda

    dogów i hamburgerów. Niemiecka - ciemna, średnio lub bardzo ostra. Podawana do kiełbas i zimnych mięs. Angielska - zrobiona z brązowej i białej gorczycy. Bardzo ostra. Używana do wołowiny, szynki, ostrych twardych serów, śledzi, makreli