Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Wołowina na ostro
Wołowina na ostro - składniki:
Wołowina na ostro - sposób przygotowania:
Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części. Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką
Informacje o Wołowina na ostro
-
Musztarda
dogów i hamburgerów. Niemiecka - ciemna, średnio lub bardzo ostra. Podawana do kiełbas i zimnych mięs. Angielska - zrobiona z brązowej i białej gorczycy. Bardzo ostra. Używana do wołowiny, szynki, ostrych twardych serów, śledzi, makreli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki