Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Markizy z kremem cytrynowym
Markizy z kremem cytrynowym - składniki:
Markizy z kremem cytrynowym - sposób przygotowania:
Robimy ciastka: mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ucieramy masło z cukrem; gdy powstanie kremowa masa, wbijamy jajko i dodajemy wanilię. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce mąkę - przestajemy ucierać, kiedy składniki się połączą. Z ciasta lepimy 2 wałki o średnicy 5-6 cm, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Robimy masę: w rondelku na malutkim ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając, sok i skórkę z cytryny z masłem, cukrem, mąką i solą. Po minucie zdejmujemy z ognia. Ubijamy lekko żółtka, dodajemy 2-3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, ucieramy i dodajemy do reszty kremu. Na malutkim ogniu, stale ucierając, podgrzewamy tę masę przez 2-3 minuty - do zgęstnienia. Przekładamy do miski, przykrywamy folią kuchenną (inaczej na wierzchu zrobi się kożuch). Studzimy, a w tym czasie kroimy wyjęte z lodówki wałki ciasta w półcentymetrowe plasterki (resztki ciasta znowu formujemy w wałek i wkładamy do lodówki), układamy je na dwóch nienatłuszczonych blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami, bo trochę urosną. Blachy wsuwamy na dolny i środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciastka 8-10 minut - na złoto. W połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami - dolna ma być teraz pośrodku. Gotowe ciastka studzimy 3 minuty na blasze. Zdejmujemy i ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze, odkładamy do wystygnięcia. Pozostałe ciasto kroimy w plasterki i pieczemy jak poprzednio. Z ciasta można też ulepić kulę i potem rozwałkować ją, a ciastka powycinać foremką albo kieliszkiem. Ostudzone ciastka przekładamy - po dwa - porcjami masy cytrynowej (najłatwiej wyciskać ją ze szprycy lub worka cukierniczego).
- Ciastka:
- 2 szklanki mąki
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
- 15 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- cukier puder do obtoczenia ciastek
- Masa:
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 10 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 żółtka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki