Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pierogi z kapustą i grzybami - składniki:
  • Farsz:
  • 200 g suszonych borowików
  • 3 szalotki
  • 10 g gęsiego tłuszczu sadełkowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • Wywar:
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 20 g suszonych borowików
  • sól
  • Pierogi:
  • 200 ml wywaru grzybowego
  • 2 g agar-agar (naturalna substancja żelująca; do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 250 ml wody z kiszonej kapusty
  • 1.3 g lecytyny sojowej w proszku (do kupienia w aptekach)
Pierogi z kapustą i grzybami - sposób przygotowania: Przygotowujemy farsz. Opłukane pod zimną wodą grzyby wkładamy do garnka. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie gotujemy przez 20 minut, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Wyjmujemy grzyby i kroimy je w plastry lub w kostkę. Drobno siekamy szalotki i szklimy je na tłuszczu, pod koniec dodając czosnek. Wrzucamy grzyby i smażymy przez kilka minut, na koniec dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Robimy wywar. Zagotowujemy rosół i zalewamy nim suszone borowiki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Przecedzamy, doprawiamy solą. Do zimnego wywaru grzybowego dodajemy agar-agar i mieszamy. Podgrzewamy do temperatury 80°C i wylewamy na metalową blachę, tak aby powstała cienka warstwa galaretki. Odstawiamy na chwilę, aż galaretka się zetnie. Następnie wycinamy kieliszkiem do wina koła z galaretki. Tuż przed podaniem miksujemy wodę z kapusty z lecytyną, aby powstała piana. Czekamy 30 sekund, aż się ustabilizuje i nakładamy ją łyżką na talerze. Na środku każdego talerza układamy gorący farsz i przykrywamy go plasterkiem grzybowej galaretki.
4 sposoby na zawijanie pierogów

Informacje o Pierogi z kapustą i grzybami