Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Barszcz na rybich głowach

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Barszcz na rybich głowach - składniki:
Barszcz na rybich głowach - sposób przygotowania: Zrób zakwas: buraki obierz i umyj, pokrój w grube plastry i ułóż w dużym, najlepiej glinianym garnku. Zalej przegotowaną, letnią i lekko osoloną wodą, dodaj ząbki czosnku i skórkę chleba, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw na 5 dni. Ugotuj wywar na głowach karpia, borowikach oraz włoszczyźnie (powinno wyjść 3 litry), przecedź i ostudź. Przecedź ukiszony barszcz, wymieszaj z bulionem, a dla uzyskania rubinowego koloru dodaj nieco koncentratu z buraków. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podgrzej przed podaniem, pilnując, aby się nie zagotował. Zrób uszka: do mąki wbij jajko, wymieszaj, podlej niedużą ilością wrzątku. Wyrób elastyczne ciasto, cienko je rozwałkuj, wytnij kwadraciki. Zrób farsz: obgotuj borowiki w odrobinie osolonej wody, posiekaj, a wywar pozostaw. Posiekane pieczarki podsmaż z borowikami i cebulą, wlej nieco wywaru grzybowego i uduś. Przypraw do smaku, ostudź, odciśnij przez gazę i nałóż małą łyżeczką na ciasto. Sklej pierożki, końce połącz ze sobą, aby powstały uszka. Ugotuj w osolonej wodzie, przelej zimną, zalej gorącym barszczem.