Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Barszcz na rybich głowach
Barszcz na rybich głowach - składniki:
Barszcz na rybich głowach - sposób przygotowania:
Zrób zakwas: buraki obierz i umyj, pokrój w grube plastry i ułóż w dużym, najlepiej glinianym garnku. Zalej przegotowaną, letnią i lekko osoloną wodą, dodaj ząbki czosnku i skórkę chleba, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw na 5 dni. Ugotuj wywar na głowach karpia, borowikach oraz włoszczyźnie (powinno wyjść 3 litry), przecedź i ostudź. Przecedź ukiszony barszcz, wymieszaj z bulionem, a dla uzyskania rubinowego koloru dodaj nieco koncentratu z buraków. Przypraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podgrzej przed podaniem, pilnując, aby się nie zagotował. Zrób uszka: do mąki wbij jajko, wymieszaj, podlej niedużą ilością wrzątku. Wyrób elastyczne ciasto, cienko je rozwałkuj, wytnij kwadraciki. Zrób farsz: obgotuj borowiki w odrobinie osolonej wody, posiekaj, a wywar pozostaw. Posiekane pieczarki podsmaż z borowikami i cebulą, wlej nieco wywaru grzybowego i uduś. Przypraw do smaku, ostudź, odciśnij przez gazę i nałóż małą łyżeczką na ciasto. Sklej pierożki, końce połącz ze sobą, aby powstały uszka. Ugotuj w osolonej wodzie, przelej zimną, zalej gorącym barszczem.
- Barszcz:
- 8 dorodnych buraków
- skórka z 3 kromek razowego chleba
- 6-10 ząbków czosnku
- 4 głowy karpia
- 1 włoszczyzna
- 20 dag suszonych borowików
- 150 ml koncentratu buraczanego
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- Uszka:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 kg pieczarek
- 5 dag suszonych borowików
- 20 dag posiekanej cebuli
- 5 dag masła
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki