Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową - składniki:
Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową - sposób przygotowania: Krewetki obieramy z pancerzy, odrywamy głowy i oczyszczamy. Robimy salsę. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę. Dwa pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe dwa oraz ogórka (obranego i oczyszczonego z pestek) i ananasa kroimy w drobną kostkę. Mieszamy warzywa i ananasa, dodajemy posiekaną kolendrę i chilli. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki. Dodajemy kilka kropli oliwy. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy tempurę. Łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i, powoli mieszając, wlewamy wodę - tyle, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Krewetki zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego tłuszczu. Smażymy, aż się zrumienią. Podajemy z salsą.
Krewetki w kokosowej panierce