Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową
Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową - składniki:
Krewetki w tempurze z salsą pomidorowo-ananasową - sposób przygotowania:
Krewetki obieramy z pancerzy, odrywamy głowy i oczyszczamy. Robimy salsę. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórę. Dwa pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostałe dwa oraz ogórka (obranego i oczyszczonego z pestek) i ananasa kroimy w drobną kostkę. Mieszamy warzywa i ananasa, dodajemy posiekaną kolendrę i chilli. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, miodem i sokiem z limonki. Dodajemy kilka kropli oliwy. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy tempurę. Łączymy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i, powoli mieszając, wlewamy wodę - tyle, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Krewetki zanurzamy w cieście i wkładamy do gorącego tłuszczu. Smażymy, aż się zrumienią. Podajemy z salsą.
- 400 g surowych krewetek (rozmiar 16/20)
- olej do głębokiego smażenia
- Salsa :4 pomidory
- 1/2 ogórka
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- papryczka chilli
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- miód
- sok z limonki
- oliwa
- Tempura:
- 110 g mąki pszennej (typ 500)
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- woda
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki