Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piersi kurczaka w sosie estragonowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piersi kurczaka w sosie estragonowym - składniki:
Piersi kurczaka w sosie estragonowym - sposób przygotowania: Z wina, musztardy oraz 1 łyżeczki estragonu przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej umyte i przekrojone wzdłuż na pół piersi kurczaka, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Osączamy z marynaty, solimy i obsmażamy na maśle. Do marynaty dodajemy pozostały estragon, śmietanę roztrzepaną z kremówką oraz brandy. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy pieprzem i solą. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem pozostałym po smażeniu mięsa i polewamy sosem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, dekorujemy natką.
Sprinterski przepis na piersi z kurczaka