Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki - składniki:
  • Farsz:
  • garść suszonych owoców żurawiny lub jarzębiny
  • 75 ml ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • listki z 1 gałązki lawendy
  • 200 g koziej chałwy
  • 4 plastry (50 g) szynki dojrzewającej
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • sól
Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki - sposób przygotowania: Przyrządzamy farsz. Owoce siekamy, zalewamy syropem zrobionym z rumu oraz cukru i pozostawiamy na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy masło z lawendą, wrzucamy drobno posiekaną szynkę i rumienimy. Mieszamy z namoczonymi owocami i z serem, ucieramy. Robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy, formujemy kopczyk i wlewamy doń nieco wrzątku. Siekamy nożem o szerokim ostrzu, co jakiś czas zgarniając mąkę dłonią. Stopniowo dolewamy wrzątku, solimy i wciąż siekamy. Następnie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Na środku każdego kładziemy porcję farszu i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. WINO: Nie należy iść śladem cukru i łączyć tego dania z porto, sherry czy tokajem. Znacznie lepiej podążyć za dojrzewającą szynką i postawić na młodego gamaya.
4 sposoby na zawijanie pierogów