Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki
Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki - składniki:
Pierogi z farszem z koziej chałwy i szynki - sposób przygotowania:
Przyrządzamy farsz. Owoce siekamy, zalewamy syropem zrobionym z rumu oraz cukru i pozostawiamy na kilka godzin. Na patelni rozgrzewamy masło z lawendą, wrzucamy drobno posiekaną szynkę i rumienimy. Mieszamy z namoczonymi owocami i z serem, ucieramy. Robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy, formujemy kopczyk i wlewamy doń nieco wrzątku. Siekamy nożem o szerokim ostrzu, co jakiś czas zgarniając mąkę dłonią. Stopniowo dolewamy wrzątku, solimy i wciąż siekamy. Następnie wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Na środku każdego kładziemy porcję farszu i sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. WINO: Nie należy iść śladem cukru i łączyć tego dania z porto, sherry czy tokajem. Znacznie lepiej podążyć za dojrzewającą szynką i postawić na młodego gamaya.
4 sposoby na zawijanie pierogów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki