Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Napoleonki z mandarynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Napoleonki z mandarynkami - składniki:
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 arkusze (mniej więcej 30 x 40 cm) ciasta filo (rozmrożone)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 25 dag serka typu Philadelphia
  • 1.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 30 dag mandarynek z puszki (odcedzonych
  • syrop zostawiamy)
  • ew. cukier puder do posypania
Napoleonki z mandarynkami - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Mieszamy cukier z przyprawą "5 smaków". Ciasto filo przekładamy folią spożywczą i wilgotnymi ręcznikami papierowymi. To zapobiegnie jego wysuszeniu. Jeden arkusz ciasta układamy w prostokątnej formie do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy 1/3 cukrowej mieszanki. W ten sposób układamy dwie kolejne warstwy. Na wierzchu kładziemy ostatni arkusz i smarujemy masłem. Kroimy ciasto na 12 kwadratów. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut. Ostrożnie wyjmujemy i studzimy na kratce. W tym czasie miksujemy serek, sok z cytryny, wanilię, 2 łyżki syropu mandarynkowego i 2 pozostałe łyżki cukru. Delikatnie mieszamy z mandarynkami. Kwadraty ciasta filo przekładamy kremem mandarynkowym. Ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.

Informacje o Napoleonki z mandarynkami

  • Zastrzyk witamin

    Zastrzyk witamin

    . Napoleonki z mandarynkami 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków", 1/4 szklanki cukru, 4 arkusze (mniej więcej 30 x 40 cm) ciasta filo (rozmrożone), 3 łyżki rozpuszczonego masła