Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tom yam z krewetkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tom yam z krewetkami - składniki:
Tom yam z krewetkami - sposób przygotowania: Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.
Krewetki w kokosowej panierce

Informacje o Tom yam z krewetkami

  • Z menu detektywa

    Z menu detektywa

    ;C (będzie średnio wypieczone). Trwa to 3,5-4 godzin. Po upieczeniu udziec wyjmujemy i czekamy około pół godziny, aby soki dobrze się w nim rozłożyły, a dopiero potem kroimy. Sonchai Jitpleecheep Tom yam z krewetkami 1