Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Galareta curry z tuńczykiem i migdałami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Galareta curry z tuńczykiem i migdałami - składniki:
  • 2 małe torebki (po 7 g) żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 opakowania (po 200 g) kremowego twarożku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki (tylko zielone części)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 puszki (po 185 ml) w sosie własnym tuńczyka
  • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki i lekko uprażonych na suchej patelni
  • do dekoracji natka i zielone oliwki
Galareta curry z tuńczykiem i migdałami - sposób przygotowania: Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, rozpuszczamy w gorącej. Powoli wlewamy do twarożku, cały czas mieszając, aby masa była gładka. Łączymy z sokiem cytrynowym, curry, solą i roztartym czosnkiem, dodajemy posiekaną dymkę i drobno pokrojoną paprykę, kawałeczki osączonego tuńczyka i migdały. Masą napełniamy 6 kubeczków lub miseczek, wstawiamy do lodówki. Gdy masa prawie stężeje, dekorujemy wierzch listkami natki i oliwkami pokro-jonymi w plasterki. Odstawiamy, by galaretka całkiem zastygła.