Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szarlotka z jabłek z likierem sambuca
Szarlotka z jabłek z likierem sambuca - składniki:
Szarlotka z jabłek z likierem sambuca - sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, kroimy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i wkładamy do płaskiego garnka. Polewamy sambucą, dodajemy 4 łyżki cukru i połowę startej skórki z pomarańczy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, przewracając połówki tylko raz. Jabłka wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Syrop odcedzamy i ostawiamy. Masło ubijamy z resztą cukru. Dodajemy powoli żółtka, ciągle ubijając. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pozostałą startą skórkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z drożdżami i solą, mieszamy do uzyskania dość zbitej masy. Ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Do wysmarowanej masłem tortownicy wlewamy ciasto i układamy połówki jabłek, ostrożnie zanurzając je w cieście. Wstawiamy do gorącego piekarnika (180°C) na około godzinę. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy i smarujemy syropem z gotowania jabłek.
Informacje o Szarlotka z jabłek z likierem sambuca
-
Grappa i przyjaciele
(Szarlotka z jabłek z likierem Sambuca) (dla 6-8 osób) 5 jabłek średniej wielkości (najlepiej szarej renety) 160 ml likieru sambuca 280 g cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki