Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Irlandzki keks piwny
Irlandzki keks piwny - składniki:
Irlandzki keks piwny - sposób przygotowania:
W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Jajka (powinny mieć temp. pokojową) krótko ubijamy i dodajemy do masła z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i utłuczone goździki. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy piwo, rum, miód i bakalie. Znów dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksu smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy bardzo długo, bo 4 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po wyjęciu z pieca keks studzimy przez godzinę i podajemy. Kiedy wystygnie, należy go szczelnie owinąć folią aluminiową. Tak opakowany można przechowywać przez tydzień
- 350 g masła
- 350 g cukru
- 6 jaj
- 1/2 kg mąki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki goździków
- 300 ml portera
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 1/2 kg rodzynek (najlepiej mieszanki dużych i małych)
- 200 g posiekanych suszonych śliwek
- 150 g obranych i posiekanych migdałów
- 100 g skórki z pomarańczy
- masło do smarowania formy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki