Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Irlandzki keks piwny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Irlandzki keks piwny - składniki:
Irlandzki keks piwny - sposób przygotowania: W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Jajka (powinny mieć temp. pokojową) krótko ubijamy i dodajemy do masła z cukrem. Stopniowo dosypujemy mąkę. Dodajemy startą gałkę muszkatołową i utłuczone goździki. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy piwo, rum, miód i bakalie. Znów dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksu smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy bardzo długo, bo 4 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Po wyjęciu z pieca keks studzimy przez godzinę i podajemy. Kiedy wystygnie, należy go szczelnie owinąć folią aluminiową. Tak opakowany można przechowywać przez tydzień