Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp po alzacku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Karp po alzacku - składniki:
Karp po alzacku - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Cebule kroimy w plasterki i lekko podduszamy na maśle. Karpia oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Rybę przykrywamy cebulą i oprószamy tymiankiem. Do naczynia wrzucamy też liście laurowe. Całość zalewamy piwem i pieczemy pod przykryciem około godziny.

Informacje o Karp po alzacku

  • Piwne gotowanie

    Piwne gotowanie

    również w staropolskiej kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku