Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem - składniki:
Smażone pierożki z podgrzybkami, natką pietruszki i parmezanem - sposób przygotowania: Przygotowujemy farsz. Rozmrożone podgrzybki drobno siekamy. Na oliwie szklimy cebule pokrojone w półplasterki, dodajemy grzyby, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dusimy ok. 20 minut, następnie studzimy. Zagniatamy składniki ciasta, aż stanie się elastyczne (jeśli jest zbyt suche, dodajemy więcej śmietany). Rozwałkowujemy cienko ciasto i szklanką wycinamy kółka. Na środku kładziemy farsz i mocno sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejały. Wystudzone pierożki smażymy na oliwie na chrupko, wystarczy kilka minut. Podajemy z posiekaną natką i wiórkami parmezanu.