Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół z lina z kluskami wątrobianymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rosół z lina z kluskami wątrobianymi - składniki:
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi - sposób przygotowania: Ryby sprawiamy i filetujemy. Nastawiamy rosół - zalewamy wodą szkielety i głowy ryb, dodajemy obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu co najmniej przez 6 godzin. Filety kroimy w cienkie paski. Robimy kluseczki: ucieramy mąkę z jajkami, jak na lane ciasto. Dodajemy przetarte przez sito wątróbki z dorsza, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy masę na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy, aż kluski wypłyną. Rosół przecedzamy. Wrzucamy do niego kawałki filetów, gotujemy jeszcze chwilę, aż mięso się zetnie. Rosół podajemy z kluskami wątrobianymi, posypany posiekaną natką.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Informacje o Rosół z lina z kluskami wątrobianymi

  • Zupa rybna 3 razy

    Zupa rybna 3 razy

    je do wywaru rybnego i gotujemy. Wyjmujemy, a do zupy dodajemy cienko pokrojone pory. Kiedy się ugotują, zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z pulpetami i posiekaną natką. Rosół z lina z kluskami wątrobianymi (dla 4 osób) 2 liny (ok. 1/2 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 1 listek laurowy, kilka