Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi - składniki:
Rosół z lina z kluskami wątrobianymi - sposób przygotowania:
Ryby sprawiamy i filetujemy. Nastawiamy rosół - zalewamy wodą szkielety i głowy ryb, dodajemy obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu co najmniej przez 6 godzin. Filety kroimy w cienkie paski. Robimy kluseczki: ucieramy mąkę z jajkami, jak na lane ciasto. Dodajemy przetarte przez sito wątróbki z dorsza, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy masę na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy, aż kluski wypłyną. Rosół przecedzamy. Wrzucamy do niego kawałki filetów, gotujemy jeszcze chwilę, aż mięso się zetnie. Rosół podajemy z kluskami wątrobianymi, posypany posiekaną natką.
- 2 liny (ok. 1/2 kg)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 puszka (ok. 120 g) wątróbek z dorsza
- pęczek natki
Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Informacje o Rosół z lina z kluskami wątrobianymi
-
Zupa rybna 3 razy
je do wywaru rybnego i gotujemy. Wyjmujemy, a do zupy dodajemy cienko pokrojone pory. Kiedy się ugotują, zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z pulpetami i posiekaną natką. Rosół z lina z kluskami wątrobianymi (dla 4 osób) 2 liny (ok. 1/2 kg), 1 pęczek włoszczyzny, 1 listek laurowy, kilka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki